Посуда / Полезная информация / Як правильно вибрати сковорідку

Як правильно вибрати сковорідку

Кожен професіонал своєї справи, будь-то слюсар, програміст або домогосподарка, знає, наскільки важливий для успіху інструмент, який викорирстовується. Сковорода є самим важливим інструментом на кухні. Вона повинна бути зручна і оберігати страви від пригорання. Тому до вибору сковорідки необхідно поставитися з усією відповідальністю.

За якими критеріями необхідно вибирати сковороду? Перш за все, це матеріал з якого вона виготовлена.

Чавун або алюміній?

Чавунна сковорідка

Основною перевагою чавунної сковороди можна вважати те, що їжа в ній не пригорає. Масло, що заповнює собою пори чавуну, створює природну плівку, що виконує функцію антипригарного покриття. Страви, що готуються в чавунній сковорідці годі й помішувати. Вони швидше нудяться, ніж смажаться, що, в підсумку, робить їх схожими на приготовлені в печі. Недоліком чавунної сковорідки є велика вага, нестійкість до ударних навантажень, можливість появи іржі. Зберігати їжу в ній не рекомендується.

Алюмінієва сковорідка

Головною перевагою алюмінієвої сковороди є її доступна ціна. У той же час, вона легка і стійка до фізичних навантажень. Правда, при перегріву можливе деформування. Крім цього, їжа на подібних сковорідках швидко пригорає, що робить недоцільним їх використання без додаткових антипригарних покриттів. Алюмінієві сковорідки бувають литими і штампованими. Більш високої якості - литі.

Сковорідка з нержавіючої сталі.

Ці сковорідки не вимагають особливого догляду, стійкі до пошкоджень і безпечні для здоров'я. При цьому вони досить важкі і не здатні забезпечити відсутність пригорання їжі в тій мірі, в якій це роблять сучасні антипригарні покриття.

Другим основним критерієм при виборі сковороди, є антипригарне покриття.

Антипригарне покриття сковорідки

Тефлонові сковорідки

Основна перевага тефлону - стійкість до високих температур і високі антипригарні властивості. Їжа в таких сковорідках не пригорає і не прилипає до дна. Як недолік, можна відзначити слабку стійкість до фізичних дій. Останнім часом деякі дослідники заявляють про шкоду тефлонового покриття для навколишнього середовища і здоров'я людини.

Керамічні сковорідки

Розділяють сковорідки з керамічним покриттям і цільнокерамічні. Сковорідка, виготовлена ​​з кераміки, має високу ціну, яка, на думку більшості експертів, не виправдовує ті невеликі переваги перед металевою сковородою з керамічним покриттям. Кераміка абсолютно нешкідлива і здатна забезпечити високий рівень антипригарності. Головний її недолік - схильна до ударних впливів. Крім цього, керамічні сковорідки не рекомендують мити в посудомийних машинах.

Товщина стін і дна сковорідки

Третій критерій - товщина бічних стін і дна сковорідки. Тут принцип простий - чим товще, тим краще. Добре зарекомендували себе сковорідки з подвійним дном. Якщо товщину стін не вдається заміряти, слід оцінити дві однакові сковорідки на вагу. Яка важче, та й краще.

Розмір сковороди

Наступний критерій - розмір. Купуючи сковорідку, зверніть увагу на розмір конфорок на своїй плиті. Якщо діаметр буде занадто великий, Ви не зможете рівномірно підсмажити свою страву. Якщо ж занадто маленьким - вогонь може потрапляти всередину сковорідки, і тоді ваше блюдо просто згорить.

Термостійка ручка

П'ятий критерій - ручка. Вона повинна бути зроблена з термостійкого матеріалу, який не нагрівається. Ручка на сучасній сковорідці виконується з дотриманням основних вимог ергономіки. Особливу увагу слід звернути на надійність кріплення ручки. Сковорода зі знімною ручкою, буде зручна в зберіганні, так як займає значно менше місця в шафі для посуду.

Тип плити

І останнє, вибираючи сковороду необхідно адаптувати її під вашу плиту. Підбираючи сковороду для електричної плити, добийтеся того, щоб діаметр сковороди збігався з діаметром млинця конфорки. Якщо Ви використовуєте стеклокерамическую плиту, сковорода повинна мати ідеально рівне і гладке дно. Тоді нагрів буде рівномірним. Для індукційних плит вибирайте сковорідки з алюмінію або нержавіючої сталі, спеціально пристосовані для такого способу приготування їжі.